Uppsala Musikarkiv är inget utan donationer från Uppsalaborna. Här berättar vi lite om det vi samlar in och hur du kan bidra.

Inlämning
Det allra enklaste sättet att donera material är att lämna dem hos Fyriskällan. Om du lämnar namn och kontaktuppgifter får vi chans att tacka dig när vi visar upp det exempelvis på våra Facebook- och Instagram-sidor.

Om det av någon anledning inte passar kan du kontakta oss på Facebook så kan vi komma överens om något sätt som fungerar bättre.

Skivor
Målet för många artister och grupper är ju att föreviga sig på skiva. Allt inspelat Uppsalarelaterat material tar vi tacksamt emot för att göra tillgängligt på Fyriskällan i de fina lyssningsstationerna. Vi har redan idag närmare 500 olika inspelningar och vi lägger hela tiden ut fler för lyssning. När vi digitaliserat och lagt ut förvarar vi skivorna hos proffsen hos Folkrörelsearkivet så att de är bevarade för eftervärlden.

Digitala filer
Idag är det många som inte ger ut fysiska skivor. Det är lätt att släppa låtar på Spotify, Apple Music eller Tidal. Vi tar emot sådana filer i så hög upplösning det går, helst i något av formaten FLAC, WAV eller AIFF så att inget av musiken går förlorat. Vi har gjort en speciell sida så att du kan skicka upp filer direkt. Glöm inte att fylla i band- och kontaktuppgifter.

Kassetter
Vi har bra utrustning för att digitalisera gamla kassetter, så du behöver inte själv göra en digital kopia åt oss, utan lämna den till oss så grejar vi överföringen.

Affischer
Nuförtiden sker mycket marknadsföring på internet och i sociala medier. Men förr i tiden var tidningsannonser och affischer helt avgörande. Vi tar emot allt och ser till att förvara dem på samma goda sätt som skivor och kassetter.

Bandtröjor
Ett klassiskt sätt att marknadsföra sin grupp är att göra t-tröjor och sprida till nära och kära, och i flera fall också sälja. Oavsett storlek tar vi emot dem. När vi fått ihop tillräckligt många kanske vi kan ha en utställning med de bästa t-tröjorna och historierna kring dem.

Analoga bilder
Majoriteten av alla band- och artistbilder är analoga. Vi tar emot både framkallade bilder och negativ. Du behöver inte skanna dem – vi gör jobbet!

Digitala bilder
Idag är det lätt att ta bilder med mobilkameror och lika lätt att sprida dem. Vill du skicka digitala bilder till oss, så gör det via sidan för uppladdning. Annars bör du skicka bilderna via mejl, då sms-formatet försämrar bildkvalitet.

Medlemstidning 1/80 Uppsala MusikforumMedlemstidningar
Har du varit aktiv i någon musikförening? Sparat medlemsutskick? Uppsala Musikarkiv vill hemskt gärna ha dem.

Annat
Naturligtvis finns det många sätt att marknadsföra eller dokumentera sin musik. Uppfinningsrikedomen är enorm, och vi samlar in det precis som allt annat. Har du noter med den musik ni givit ut?  Vi tar det. Alternativa låttexter till utgivna låtar? Klart intressant. Konsertbiljetter? Definitivt! Pressreleaser eller refuseringsbrev? Helt underbart!